Uygulamalı Enerjetik Kinezyoloji
UYGULAMALI ENERJETİK KİNEZİYOLOJİ
1960’lı yıllarda Dr Goodheart’ın temellerini attığı Uygulamalı Enerjetik Kineziyoloji dünyada tıbbi tanı ve tedavi yöntemleri arasında kabul edilen, direkt olarak hastanın enerji ve sinir sisteminde bulunan bilgilerin kendi kas yanıtları üzerinden takip edilerek değerlendirildiği bir yöntemdir.
Bu uygulama doktorla hasta arasında herhangi bir tanı cihazı kullanılmadan yapılır ve doğru bir algoritmayla uygulandığında hastaya özel kıymetli ve tutarlı bilgiler verir.
Bizler bütünleyici tıp hekimleri olarak yaptığımız klinik değerlendirmelerde kullandığımız özel anamnez ve muayenelerin yanı sıra çağımız tıbbının bize sunduğu tanı yöntemlerini de kullanıyoruz, ekstra bilgileri derleyerek hastaya özgü, tutarlı ve geniş kapsamlı tanıları koymaya çalışıyoruz ve bunu yaparken en önemli bileşen, farklı disiplinlerdeki bilgilerin harmanlanması ve yorumlanması oluyor.
Çoğu zaman klinik tabloyu oluşturan sekonder bulguları göz ardı ederek tedaviye başladığımız da oluyor. Bu durumda iyileşmenin belli bir aşamasında hastanın klinik durumuna göre koyduğumuz tanılarda geriye dönüp tabloyu tekrar değerlendirmemiz gerekebiliyor.
Oysa kontrol etmek istediğimiz çeşitli predispozan faktörler kineziyolojik muayene sırasında hastadan ve hekimden bağımsız bir şekilde kas gücünde değişiklik meydana getirir. Bu değişikliklerin belli bir algoritmayla takip edilmesiyle klinik tabloyu oluşturan tüm etmenlerin objektif olarak dokümantasyonu yapılır, ayrıntılı tanı ve etkin tedavi planlaması oluşturulur.
Ayrıca Uygulamalı Enerjetik Kineziyolojiye özgü tanı yöntemleri ile hastanın kliniğiyle bağlantılı, henüz belirti vermeyen ve oto regülasyonu bozan disfonksiyonları da değerlendirmeye alıp tedavilerdeki etkinliği artırmak mümkün hale gelir.
Hastalıkların kaotik yapısı içinde kendine özgü bir yaklaşım gerektiren bu disiplinde hastayı hangi metotlarla değerlendirmemiz gerektiğini aşamalı olarak anlatan pratik ağırlıklı seminerlerimiz toplam üç modül sıralı olarak verilmektedir.
1.Modül Temel bilgiler, algoritmalar ve enerji beden.
2.Modül Nutrisyonel ve yapısal disfonksiyonlar.
3.Modül Emosyonel disfonksiyonlar.
ENDİKASYONLAR
- Klinik tabloyu oluşturan stres faktörlerinin ayırıcı tanısı.
- Prodromal evredeki rahatsızlıkların erken tanısı.
- Bedende kayıtlı fiziksel, biyokimyasal, fonksiyonel ve emosyonel bilgilerin bağlantıları ve analizi.
- Reçete edilecek ilaçların seçilmesi ve dozlanması.
- Gıda intoleranslarının tespiti.
- Fiziksel performans, uyku, öğrenme, ruhsal gelişimi etkileyen faktörlerin belirlenmesi ve tedavisi.