Yöntemler

Nöralterapi

  • 5

Nöralterapi, organik düzenleyici süreçlerden sorumlu bir Vejetatif Sinir Sistemi (VSS: OSS; Otonom sinir sistemi) ağı olduğu ilkesine dayanır. Sinir sisteminin (VSS) tüm insan biyolojik fenomenlerinin bir jeneratörü ve denetleyici öğesi olarak hareket ettiğini kabul eder. Hücre dışı boşlukta (Temel madde) vücudun her yerinden bilgi akışına izin veren serbest sinir uçları ve ara bağlantılar yoluyla tüm sistemi etkiler. Pischinger’in tanımladığı temel sistem üzerinde tedavi etkinliği oluşturur.

VSS, vücudumuzu elektriksel bir ağ yapısında saran sinir sistemimizin bir parçasıdır. İnsan bedenindeki doku ve sistemler, VSS sağlıklı çalışması ile fonksiyonlarını devam ettirirler. Nöralterapi, lokal anestezik maddeler kullanarak VSS uyarılmasıdır. Uygulamalar organizmanın kendi kendini düzeltebilme (Otoregülasyon-selforganizasyon) kabiliyetini uyarmaktadır. Bu uyarılar, bozulmuş beden fonksiyonlarının normale döndürülmesini sağlamaktadır.

Nöralterapi uygulamalarında lokal anesteziklerden prokain ve lidokain kullanılır. Tedavide temel hedef otonom sinir sistemi olduğundan nörolojik pek çok hastalığın tedavisinde etkin bir katkı sunmaktadır.

Nöralterapi düşük konsantrasyonlarda lokal anestezik kullanılarak yapılan bir regülasyon (düzenleme) tedavisidir. “Lokal ve segmental infiltrasyon anestezisi” ya da “diyagnostik ve terapötik lokal anestezi uygulaması” olarak da adlandırılmaktadır.

Nöralterapi, regülasyon sağlayan bütünleyici tıp yöntemi olarak görülmektedir. Anamnez, tanıya temel oluşturan etkenler, tedavi öncesi tanı konulması, hasta-hekim ilişkisi, hekim ve hasta arasındaki iş birliğinin uygun biçimde gerekçelendirilmesi (ör. bilgilendirme ve onay alma) gibi temel kuralları gözetir. Komplikasyonların yönetimi, müdahalesi (acil durum düzeneğinin hazır bulundurulması) ile hijyen ve kalite yönetiminin temel kurallarını benimser.

Nöralterapi, lokal anestetiklerin hem tanısal hem de tedavi amaçlı uygulanan minimal invaziv bir yöntemdir. Cilde, kaslara ve sinirlere enjeksiyon biçiminde veya intravasküler yolla uygulanabilir. Lokal, segmental veya bölgesel enjeksiyon olarak, ya da hassas bölge olarak anılan (nörovejetatif tetikleyici) alanlara enjeksiyon biçiminde uygulanır.

Nöralterapinin asıl önemli noktası, lokal anestezikleri sadece lokal ağrılı bölgede değil aynı zamanda VSS bağlantılarını kullanarak şikâyete kaynaklık edebilecek uzak bölgelerde etki oluşturmasıdır. Bu etki nörovejetatif sinir bağlantılarıyla açıklanmaktadır. Cilt, sinir ve kas dokusu gibi uyarılabilen dokular herhangi bir uyarana karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturur. Sinir uyarısı, VSS üzerinden aksiyon potansiyeli ile diğer alanlara iletebilme özelliği göstermektedir. Böylece yapılan uyarı ile lokal anestezik etkiden daha uzun bir süre düzenlenme sağlanmış olur.

Nöralterapi sistematiği ile lokal anestezik enjeksiyonları uygulandığında, kan dolaşımı, lenf dolaşımı ve sinirsel iletiler düzenlenmiş olur. Uygulanan ve ilgili bağlantılı dokularda kanlanma (perfüzyon) artışı sağlanır. İlgili dokularda kanlanma artınca, dokular beslenir; lenf dolaşım artar. Böylece, doku metabolitlerinden ve birikmiş zararlı maddelerden (toksinlerden) arındırılır. Sinir iletisi düzenlenmiş dokularda hücreler arası fonksiyonel iş birliği kaliteli hale gelir. Bu durumda, doku ve organlar iş birliği içinde daha sağlıklı ve organize çalışır.

Nöralterapide kullanılan terapotik lokal anestezikler, segment refleks (lokal ve segmental) ve bozucu alan enjeksiyonu yoluyla VSS ve ilgili yapılar üzerinde düzenleyici etki oluştururlar. Nöralterapi, ağrı durumlarında ve patolojik ağrı sürecinde; periferik ve santral sensitizasyon alanlarında da etkilidir. Nöroplastisite, engramların silinmesi ve kısır döngüyü (circulus vitiosus) lokal anesteziklerle düzenleyerek, bir tür “desensitizasyon” oluşturulmasına yardımcı olur.

Başlıca Endikasyonlar

  • Ağrı
  • Nörojenik enflamasyonlar
  • İşlevsel bozukluklar
  • Kronik ve akut ağrılar
  • Kronik enflamasyon
  • Organik bulgu olmayan işlevsel bozukluklar
  • Dolaşım bozukluğuna bağlı hastalıklar

Yorumlarınız bizim için değerlidir !