Manuel Terapi Nedir?
Manuel terapi, fizik tedavi ile ilgili tüm hastalıklarda, özellikle kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Manuel terapide uygulanan tüm yöntemler kanıtlanmış başarı ışığında uygulanmaktadır. Manuel terapide herhangi bir cihaz kullanılmadığı için "manuel terapi" olarak anılmaktadır ve yüzyıllardır uygulanan bu tedavi yöntemi yıllar içinde bir bilim dalı haline gelmeyi de başarmıştır.
Manuel terapi çoğunlukla (özellikle manuel terapistler tarafından) uygulayıcının hedeflediği doku ile tanımlanır; bu doku eklem odaklı, kas ve bağ dokusu odaklı ve/veya nörovasküler sisteme odaklı teknikler olabilir. Eklem odaklı teknikler eklem yapılarını hedef alır; kas ve bağ dokusu teknikleri bu dokulara manuel stres uygular; nörovasküler sisteme odaklanan teknikler ise nörovasküler demetlere stres uygular. Ancak, uygulayıcılar arasında sağlanan terapilerin odak noktası olan hedeflenen dokular ve kullanılan teknikler konusunda önemli bir örtüşme vardır. Örneğin, kiropraktörler, fizyoterapistler ve osteopatlar bu alanların her birini hedef alan terapiler sunar.
Manuel terapi hangi durumlarda uygulanır?
Hareket sisteminin yapı ve fonksiyonlarını bozan eklem hareket kısıtlılıklarının neden olduğu akut veya kronik hastalıklarda kullanılabilir.
- Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları
- Eklem ve Kas İncinmelerine Bağlı Ağrılar
- Kas Tutulmaları ve Ağrıları
- Sakroiliak Eklem Disfonksiyonu
- Duruş Bozuklukları
- Omuz, Dirsek, El ve El Bileği Ağrıları
- Kalça, Diz, Ayak ve Ayak Bileği Ağrıları